Nieuws

Werf
Andere campagnes en thema's
HiH_Baanbrekers_8_Patrica Lumumba

Kamervoorzitter moet haar verantwoordelijkheid nemen om rapport van Congocommissie te publiceren

Een jaar na het einde van de Congocommissie (voor Congo, Burundi en Rwanda) is er nog steeds één vraag: waarom heeft het federaal parlement het eindrapport van de commissie, dat de inhoud van de gehouden hoorzittingen en de rapporten en conclusies van de door de parlementaire commissie aangestelde wetenschappelijke experts bevat, nog steeds niet gepubliceerd? Waarom....

Beeld inclusieve kinderboeken

Inclusieve kinderboeken over het Sintfeest in onze bibliotheken

Zowel dit jaar als vorig jaar schreven we alle Vlaamse bibliotheken aan in het kader van onze campagne “Dekoloniseer 2.0”, meer bepaald over het Sinterklaasfeest. De praktische vraag was duidelijk: laat kinderboekjes met raciale en andere stereotyperingen uit de collectie afvloeien. We verwezen ter inspiratie naar de leeslijst van Het is een Kinderfeest.

Deze vraag werd telkens ondersteund door een hele reeks auteurs en illustratoren (zie artikel voor de recentste lijst).

Artikel Afrikaans Masker

Dekoloniseer je geest: Afrikaans masker in de media: kostbaar of kostelijk?

stopdehaat2

Publicatie dossier online haat

Persbericht op 18/09/23: Antiracistische middenveldorganisaties doen onderzoek naar effecten en oorzaken online haat: “Online haat, racisme, seksisme en queerfobie mogen geen politiek wapen of verdienmodel zijn.”  Met link naar het dossier!

fred

Het Groot Verzet op 12 september in Gent

Ik ben Fred.

Ik ben een witte man.

Ik spreek Nederlands, ben hoogopgeleid en doe vaak aan sport.

Ik ben historicus en ik ken mijn Vlaamse geschiedenis. 

Ik pas binnen het plaatje.

Maar ik ben ook een zoon, een kind met ouders. Ouders die voor mij kozen, mij liefhebben en er steeds voor mij zijn. 

Twee moeders. 

Twee ouders die niet passen binnen hét model. Of toch? Want is ouderschap niet een kwestie van graag zien, opvoeden en ér zijn? Hangt het zijn van een goede ouder vast aan je geaardheid? Aan de persoon op wie je valt?

Ik denk dat niet. 

ellen

8mei coalitie op 12 september in Gent

Mijn naam is Ellen De Soete en ik ben een kind vh verzet, initiatiefnemer vd 8meicoalitie.

Mama, papa, grootvader en oom waren politiek gevangenen. 

Mijn familie werd verraden door een collaborateur die in de verzetslijn infiltreerde. De hele groep werd verraden en opgepakt. Veel van hen hebben het niet overleefd, net zoals mijn oom, Albert Serreyn, die te Oostakker, bij Gent, werd gefusilleerd. 

Mijn mama, Bertha en grootvader Frans Serreyn hebben de gruwel overleeft.

Stein

Een Andere Joodse Stem op 12 september in Gent

Van Joden wordt er wel eens gezegd dat ze lange tenen zouden hebben. We zouden te gevoelig zijn. Hypersensitief, om het met een hip woord te zeggen. Voor niks schreeuwen we moord en brand. Racisme ! Antisemitisme !  Er wordt regelmatig in onze richting gesust en gerelativeerd. Het carnaval van Aalst bijvoorbeeld waarbij enkele praalwagens antisemitische boodschappen uitdragen, da’s humor ! Een antisemitische mop? Dan wordt er tegengeworpen dat er tegenwoordig met niets meer kan gelachen worden. Ze zeggen ons dan: ‘doe eens normaal’ ! Maar wat is ‘normaal’, en wie bepaalt wie of wat ‘normaal’ is?

rabotpark12092023

Zaak Schild en Vrienden: solidariteit met doelwitten vraagt dringende de-normalisering van extreemrechts 

Op 12 september 2023 startte het proces tegen Dries Van Langenhove en zes andere beklaagden van Schild en Vrienden. Verschillende middenveldorganisaties en individuen roepen op tot een denormalisering van extreemrechts. Politieke partijen en mediabedrijven moeten de dreiging van extreemrechts serieus nemen, en stoppen met een platform te bieden aan hun ideeën en vertegenwoordigers. Een doorbraak van extreemrechts tegenhouden is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. De petitie werd massaal ondertekend maar staat nog steeds open.

Ik ben solidair met de doelwittten van schild en vrienden

Proces Schild & Vrienden: Middenveld-organisaties tonen hun solidariteit met doelwitten van extreemrechts

Vandaag (12/09/23) was de start van het proces gepland tegen Dries van Langenhoven en 6 andere leden van Schild en Vrienden. Ze zijn aangeklaagd voor o.a. negationisme en het aanzetten tot discriminatie, en voor racistische haat of geweld op hun communicatieplatformen. Enkele middenveldorganisaties gingen naar het justitiegebouw om hun steun te betuigen.

Stand Manifiesta Hand in Hand tegen racisme vzw

Manifiesta - vrijwilligers gezocht

We zoeken vrijwilligers voor Manifiesta. Drie uurtjes op de stand op 9 of 10 september in ruil voor een gratis ticket en terugbetaling transport. Geef ons een seintje via ons contactformulier of via info@anti-racisme.be

Ik ben solidair met de doelwittten van schild en vrienden

Kom op voor de doelwitten van Schild en Vrienden. Teken deze petitie

Samen met een aantal partners (o.a. KifKif en Ella vzw) roepen we op tot solidariteit met de doelwitten van extreem rechts én wijzen we tegelijk op het gewelddadig karakter ervan (zowel online als offline-geweld).
We vragen u om deze petitie te ondertekenen en te verspreiden.

Standbeeld Leopold II en genocide Congo

Het falen van de Congocommissie

I CAN’T BREATHE

We zijn juni 2020. Op 25 mei werd George Floyd voor het oog van heel de wereld in een kniegreep vastgehouden en filmt een voorbijganger hoe hij ‘I can’t breathe’ uitroept alvorens hij sterft op de straat. Politiegeweld op zwarte mannen in de Verenigde Staten was al jaren aan de gang en zijn dood was geen toeval. De Black Lives Matter protesten in de Verenigde Staten brengen veel mensen op de been.