Nieuws

Werf
Andere campagnes en thema's
Schilderij van David Katshiunga

Steun een gedenkteken voor de 7 Congolese doden – 21 juni 19u – KMSKA

Kom op 21 juni om 19u naar het pleintje voor het KMSKA (Leopold de Waelplaats 1, 2000 Antwerpen) om mee te steunen dat we een gedenkteken eisen voor de zeven Congolese slachtoffers van de koloniale Wereldtentoonstelling van 1894 in Antwerpen.  Ze zijn gestorven omdat ze tegen hun wil deel uitmaakten van een “menselijke dierentuin” vlakbij waar nu het KMSKA staat.

logo_hgv

Petitie. Samen voor gelijke rechten. Samen tegen extreemrechts.

Samen keren we het tij. We willen gelijke rechten. Dat kan niet met een extreemrechtse partij in een regering of lokaal bestuur. We willen én een sociaal beleid, én de instandhouding van het cordon sanitaire. 

Flyer Genk minder tekst

Meedenkdag Genk - Hand in Hand tegen racisme

Dinsdagavond 14 mei, van 19u tot 21u in de Bibliotheek van Genk


Welkom aan iedereen uit de ruime regio (of provincie Limburg) op onze ontmoetingsavond in Genk met Hand in Hand tegen racisme.

Poster over racisme op de arbeidsmarkt

Hand in Hand tegen racisme zoekt twee medewerkers voor een campagne tegen racisme op de arbeidsmarkt

In onze campagne tegen racisme op de arbeidsmarkt willen we alle vormen van ongelijkheid aanpakken die het gevolg zijn van ongelijke machtsposities. In dit kader willen we dit jaar een vormingsproject uitwerken over micro-agressies, gericht op bedrijven, organisaties en overheden. We zoeken hiervoor twee nieuwe personeelsleden.

Actie bij proces Schild & Vrienden 12 maart 2024

Veroordeling Schild & Vrienden

Middenveld ondersteunt de burgerlijke partijen bij het proces van Schild & Vrienden.

HiH_Baanbrekers_8_Patrica Lumumba

Kamervoorzitter moet haar verantwoordelijkheid nemen om rapport van Congocommissie te publiceren

Een jaar na het einde van de Congocommissie (voor Congo, Burundi en Rwanda) is er nog steeds één vraag: waarom heeft het federaal parlement het eindrapport van de commissie, dat de inhoud van de gehouden hoorzittingen en de rapporten en conclusies van de door de parlementaire commissie aangestelde wetenschappelijke experts bevat, nog steeds niet gepubliceerd? Waarom....

Beeld inclusieve kinderboeken

Inclusieve kinderboeken over het Sintfeest in onze bibliotheken

Zowel dit jaar als vorig jaar schreven we alle Vlaamse bibliotheken aan in het kader van onze campagne “Dekoloniseer 2.0”, meer bepaald over het Sinterklaasfeest. De praktische vraag was duidelijk: laat kinderboekjes met raciale en andere stereotyperingen uit de collectie afvloeien. We verwezen ter inspiratie naar de leeslijst van Het is een Kinderfeest.

Deze vraag werd telkens ondersteund door een hele reeks auteurs en illustratoren (zie artikel voor de recentste lijst).

Dekoloniseer je geest: Afrikaans masker in de media: kostbaar of kostelijk?

stopdehaat2

Publicatie dossier online haat

Persbericht op 18/09/23: Antiracistische middenveldorganisaties doen onderzoek naar effecten en oorzaken online haat: “Online haat, racisme, seksisme en queerfobie mogen geen politiek wapen of verdienmodel zijn.”  Met link naar het dossier!

fred

Het Groot Verzet op 12 september in Gent

Ik ben Fred.

Ik ben een witte man.

Ik spreek Nederlands, ben hoogopgeleid en doe vaak aan sport.

Ik ben historicus en ik ken mijn Vlaamse geschiedenis. 

Ik pas binnen het plaatje.

Maar ik ben ook een zoon, een kind met ouders. Ouders die voor mij kozen, mij liefhebben en er steeds voor mij zijn. 

Twee moeders. 

Twee ouders die niet passen binnen hét model. Of toch? Want is ouderschap niet een kwestie van graag zien, opvoeden en ér zijn? Hangt het zijn van een goede ouder vast aan je geaardheid? Aan de persoon op wie je valt?

Ik denk dat niet. 

ellen

8mei coalitie op 12 september in Gent

Mijn naam is Ellen De Soete en ik ben een kind vh verzet, initiatiefnemer vd 8meicoalitie.

Mama, papa, grootvader en oom waren politiek gevangenen. 

Mijn familie werd verraden door een collaborateur die in de verzetslijn infiltreerde. De hele groep werd verraden en opgepakt. Veel van hen hebben het niet overleefd, net zoals mijn oom, Albert Serreyn, die te Oostakker, bij Gent, werd gefusilleerd. 

Mijn mama, Bertha en grootvader Frans Serreyn hebben de gruwel overleeft.

Stein

Een Andere Joodse Stem op 12 september in Gent

Van Joden wordt er wel eens gezegd dat ze lange tenen zouden hebben. We zouden te gevoelig zijn. Hypersensitief, om het met een hip woord te zeggen. Voor niks schreeuwen we moord en brand. Racisme ! Antisemitisme !  Er wordt regelmatig in onze richting gesust en gerelativeerd. Het carnaval van Aalst bijvoorbeeld waarbij enkele praalwagens antisemitische boodschappen uitdragen, da’s humor ! Een antisemitische mop? Dan wordt er tegengeworpen dat er tegenwoordig met niets meer kan gelachen worden. Ze zeggen ons dan: ‘doe eens normaal’ ! Maar wat is ‘normaal’, en wie bepaalt wie of wat ‘normaal’ is?