Veroordeling Schild & Vrienden

Uit De Standaard van 12 maart 2024

Middenveld: "Historische overwinning met grote gevolgen voor Vlaams Belang"

Een tiental middenveldorganisaties, waaronder Kif Kif en çavaria, reageert dinsdag tevreden op het vonnis in de zaak rond Schild & Vrienden. "Dit is een historische overwinning met grote gevolgen voor Vlaams Belang en de aankomende verkiezingen", zegt Nina Henkens, coördinator van het antiracistische platform Kif Kif vzw.

"Het toont aan dat er geen vrijgeleide is voor georkestreerde haat en het viseren van minderheidsgroepen, ook niet online en in gesloten chatgroepen. De overwinning komt er door het harde werk van middenveldorganisaties en de moed en doorzetting van de burgerlijke partijen."

Henkens wijst ook op de gevolgen die de veroordeling heeft voor de politieke partij Vlaams Belang. "Vlaams Belang stijgt in de peilingen en roept hoe langer hoe luider dat ze na de verkiezingen mee moeten regeren, maar deze veroordeling is een reminder voor alle partijen dat het Belang geen plaats heeft in eender welk democratisch bestuur. De houding van het Vlaams Belang kadert binnen een tegenbeweging die wereldwijd actief is."

Het persbericht werd behalve Kif Kif en çavaria ook ondertekend door Wel Jong, Een Andere Joodse Stem, Hand in Hand tegen racisme, Hart boven Hard, Ella vzw, Rebelle vzw, de 8 mei coalitie, Foyer vzw, BOEH! en Het Groot Verzet.