Dekoloniseer 2.0
Welkom bij Hand in Hand tegen racisme. Hier lees je de visie van onze transversale campagne Dekoloniseer 2.0 die loopt sinds 2022 tot en met vandaag. Korte introductie op de deelthema's (arbeid, immaterieel erfgoed, solidariteit en klimaat), video's en een link naar de meest up-to-date acties vind je daaronder.
Wil je vooral jouw zintuigen kort prikkelen en mee in de ervaring duiken? Ga helemaal onderaan deze pagina. Zet het geluidsfragment op en doe je ogen dicht.
Vormingsmateriaal?: zie leren>basics |
WAAROM HEET DE CAMPAGNE DEKOLONISEREN 2.0?
Verleden naar heden: In de eerste campagne tot 20222 was de focus gericht op het koloniale verleden en de sporen daarvan in het heden, zoals koloniale monumenten.
In deze opvolgcampagne concentreren we ons meer op de actuele 'kolonialiteit', de gevolgen in het heden op veel domeinen in onze samenleving. De koloniale machtsverhoudingen en denkbeelden zitten overal, misschien vooral waar je het niet verwacht. We gaan dus die domeinen (zoals arbeid, wonen, leren, vieringen,…) onder de loep te nemen om te kijken waar we de onderliggende structuren kunnen uitdagen.
Onze corebusiness: het bestrijden van structureel racisme. Zonder verwijzing naar het koloniale verleden is structureel racisme bestrijden dweilen met de kraan open. Allerlei uitwassen kunnen juridisch aangepakt worden. Maar om structureel racisme uit de wereld te bannen, is meer nodig. Kijken naar de gevolgen én de koloniale oorzaken.
We doen dit samen. Doelwitten van racisme en zij die racisme niet ervaren. We lopen samen de deze vermoeiende marathon, deze estafette. In vertrouwen en zonder de stok te laten vallen. Dat kan enkel met bewustwording van onze posities.
Waarover gaat het? En wat is het verband met de antiracistische werking van Hand in Hand? Dekoloniseren gaat niet enkel over Congo. Dekoloniseren is een verhaal van ons allemaal. (...)
ACTIES EN INSPIRATIE: WAT GAAN WE CONCREET DOEN?
In 2021 bevroegen we participatief onze vrijwilligers en experten. We startten in 2022 met een sociale media-campagne over: Dekoloniseer 2.0. Bewustwording bij het bredere publiek om nadien in beweging te komen. Tot vandaag proberen we daarmee dekoloniaal te werken. Ook op deelthema's met specifieke acties in 2025.
- Dekoloniseer (Immaterieel) erfgoed of de manier waarop we bewuster onze kennis doorgeven. Dit gaat vooral over de invloed van de kolonisatie op het huidige ideeëngoed en methodiek van kennisverwerving, zoals bijvoorbeeld in het onderwijs. Ook culturele symbolen zoals “zwarte piet” en andere stereotypes in onze tradities, blijken hardnekkig koloniale vooroordelen te herhalen.
- Dekoloniseer Arbeid of de wijze waarop structureel racisme de kansen en mogelijkheden van mensen belemmert op de arbeidsmarkt. Naast praktijktesten tegen discriminatie bij aanwerving voeren we vanaf 2024 gesprekken rond en actie tegen racisme op de werkvloer zelf.
- Dekoloniseer Internationale solidariteit. Deze werf gaat over een juister mondiaal samenwerkingsperspectief. Ze kijkt naar de wijze waarop de relatie met het Globale Zuiden nog bepaald wordt door neokolonialisme. Knippen in samenwerking maar verwachtten dat er zomaar vrede komt? Liever werken aan een gedekoloniseerd lokaal mondiaal beleid en in de platformen zoeken om de sector racismevrij te maken.
- Dekoloniseer Klimaattransitie. Deze werf zoekt rechtvaardigheid in klimaatbeleid. De opwarming komt er immers grotendeels door de door het kolonialisme mogelijk gemaakt industriële ontwikkelingen in het Noorden. Verwoestende schaalvergroting en standaardisatie die als globaal model geëxporteerd is. Ze heeft de ergste gevolgen in het Globale Zuiden. Datzelfde zuiden dat geplunderd werd tijdens datzelfde kolonialisme.
INTRODUCTIE DEKOLONISEREN: KIJK!
(Noot: Video's van maximaal 10 minuten. Voor meer en langere video's: bezoek de andere pagina's van onze website of contacteer ons met een concrete vraag of zoek zelf de info die je nodig hebt.)
INTRODUCTIE DEKOLONISEREN: LUISTER!
Wat? Wees even mindful in dekoloniseren. Ga eens even niet in debat. Laat zien en spreken even weg en laat even op jouw andere zintuigen werken.
Hoe dan? Sluit je ogen. Wees attent. Beluister dit soundcloud fragment hieronder met de ogen dicht. Lees dan, pas na het beluisteren, de tekst onderaan deze pagina. De wereld zal hiermee niet geheel gedekoloniseerd zijn maar misschien zien we samen wel hetzelfde nu.
