Dekoloniseer Internationale solidariteit

Dekoloniseer Internationale solidariteit (naar een juister mondiaal perspectief) is deel van onze huidige campagne met transversaal idee Dekoloniseer 2.0.

Stel je je vragen bij termen als 'ontwikkeling' die nog altijd gebruikt worden?  Hoe zie jij budgetten voor andere regio's in het licht van de winsten (bv. op grondstoffen) uit voormalige kolonies? Zoek je naar nieuwe invullingen van internationale solidariteit waarbij de solidariteit meer in twee richtingen kan gaan? Zie jij te weinig diasporaleden uit jouw stad of gemeente die jouw lokaal (en lokaal mondiaal) beleid mee kunnen bepalen? Te weinig focus op hun rol binnen internationale solidariteit terwijl zij veel van eigen verdienste bijdragen via remittances? Ben je bekend met wat een verlengde van de white man's burden en dit type beeldvorming van 'savior' versus hulpbehoevende doet met mensen in andere regio's en mensen hier? Wij ook ...

Bekijk daarom hieronder onze visie, enkele cijfers, video's en helemaal onderaan deze pagina het actiekader.

VISIE OP HET THEMA

Het beleid rond wat voorheen ‘ontwikkeling’ heette, is problematisch. De term en opgebouwde systemen kaderen in een context van onbekwaamheid, hulpeloosheid en slachtofferschap in voornamelijk niet-westerse en zuidelijke landen. De essentie van ‘ontwikkelingssamenwerking’ is dat het dient voor de ontwikkeling van het westen. Het roept ook de idee op van ‘the white man’s burden’ of de last die witte mensen hebben om anderen hetzelfde ‘goede’ te kunnen geven als zij. Paradoxaal gezien verhult dit laatste de problemen die het noorden zelf heeft en er moet actie genomen worden om naar een andere manier van denken te gaan.

Hand in Hand is op zich voorstander van een globale onderlinge solidariteit. We stellen ons wel vragen bij een aantal van de huidige (...)

VIDEO'S

(Noot: Video's van maximaal 10 minuten. Voor meer en langere video's: bezoek de andere pagina's van onze website of contacteer ons met een concrete vraag of zoek zelf de info die je nodig hebt.)

ACTIE EN INSPIRATIE

Acties in de werf/thema Dekoloniseer Internationale solidariteit volgen nog. Steun reeds onze lopende sociale media actie voor Dekoloniseer 2.0  of onze andere projecten op de pagina Doe mee --> Neem actie.

Je kan voor dit thema ook al veel inspiratie voor actie halen uit de inspiratiegids Dekoloniseren.Nu! van 11 11 11 en de NGO-federatie waar wij eerder aan meegewerkt hebben. 

Zoek binnen 'Alle nieuwsberichten' het meest actuele nieuws door te filteren op deze werf/dit thema.

In onderstaand actiekader staan ideeën die we het voorbije jaar hebben verzameld en waarbinnen we graag met jullie willen werken aan verdere concretisering en lokaal toepassen van dit thema.