Neem actie

Hier vind je enkele lopende projecten waar we in betrokken zijn zowel binnen als buiten de campagne Dekoloniseer 2.0. Voor meer context en de andere acties specifiek binnen Dekoloniseer 2.0, ga naar de pagina met toelichting of de pagina's van de thema's/werven.

SEPTEMBER '23: SOLIDAIR MET DE SLACHTOFFERS VAN SCHILD EN VRIENDEN

Dries Van Langenhove en zes andere beklaagden van Schild en Vrienden. Verschillende middenveldorganisaties en individuen roepen op tot een denormalisering van extreemrechts. Politieke partijen en mediabedrijven moeten de dreiging van extreemrechts serieus nemen, en stoppen met een platform te bieden aan hun ideeën en vertegenwoordigers. Een doorbraak van extreemrechts tegenhouden is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.

Op 12 september, de dag van het proces in Gent, hielden we een korte solidaire actie met andere middenveldorganisaties. 

Naar aanloop daarvan maar ook nu nog is het mogelijk de petitie te ondertekenen ter solidariteit met de doelwitten die in online groepen massaal werden in het vizier gehouden. Teken nu onderaan deze pagina en voeg je bij de meer dan 3500 mensen die dat tot nu toe gedaan hebben.

OPEN BRIEF KMSK HERDENKING CONGOLESE SLACHTOFFERS

Op 24 september 2022 werd het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen officieel heropend door Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. Het KMSKA had een feestweekend op het Museumplein. Wij steunen de oproep van Nadia Nsayi en Judith Elsevier en vinden het ongepast om naar aanleiding van de heropening geen aandacht te hebben voor de koloniale schaduwzijde van het plein. We vragen het Antwerps stadsbestuur om eindelijk werk te maken van een officiële herdenking voor de Congolese slachtoffers van de Wereldtentoonstelling in 1894.

20/09/2022: Open brief: herdenking gestorven Congolezen

Op 20 september 2022 werd opgeroepen tot het ondertekenen van de brief door Nadia Nsayi (politicologe en auteur) en Judith Elsevier (juriste en dekolonisatie-adviseur) in De Morgen. Op dezelfde dag vond de persconferentie van het museum plaats. Antwerps burgemeester Bart De Wever erkende dat de Congolese mensenzoo een zwarte bladzijde was in het koloniaal verleden van de stad Antwerpen. Het museum betreurde die duistere periode en erkende dat ze onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van het museum. Het museum kondigde ook een studiedag aan in 2024 waarop er aandacht zou zijn voor de wereldtentoonstelling, de mensenzoo en de herdenking van de Congolezen.  

Op 21 september 2022 kreeg schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud een vraag in de gemeenteraad. Ze antwoordde dat de stad de Congolezen zou herdenken. Dat zei ze al in 2020 zonder hieraan vervolg te geven. 

24/09/2022: Actie: aan de kaak stellen koloniale verleden KMSK

Tijdens de opening werd een autonome creatieve actie opgezet door o.a. Seckou Ouologuem. Enkele foto's op de FB-pagina Decolonizebelgium

4/10/22: Update open brief en oproep voor 1000 ondertekenaars

Volgens onze informatie lijkt het stadsbestuur de voorkeur te geven aan een gedenkplaat op het Schoonselhof, waar de zeven gestorven Congolezen begraven liggen.

27/10/22: Gespreksavond

Op 27/10/22 organiseerde KMSK een avond Decolonization of Museums #UnfinishedactionsReopeningKMSKA waar ook de originele oproepers Judith en Nadia hun oproep konden uitspreken. De avond zelf herhaalde men dat er engagement was om gesprek hierover aan te gaan met de Afrikaanse diaspora. 

Wij herhalen de oproep: plaats een gedenkplaat op het plein voor het museum. We blijven inwoners van Antwerpen en van andere steden en gemeenten oproepen om de open brief te ondertekenen en mee te verspreiden. Grote dank aan de personen die dit al hebben gedaan.

Ter info: oorspronkelijke open brief en artikel in De Morgen.

Ter info: welke historische info KMSK zelf gaf n.a.v. eerdere protesten.

Event 30 juni herdenking

30/06/23: Bloemenhulde aan de slachtoffers aan het KMSK

Op 30 juni 2023, dag van de Congolese onafhankelijkheid, organiseerde Hand in Hand tegen racisme vzw een vreedzame herdenking voor de Congolese slachtoffers van de Wereldtentoonstelling van 1894 voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (de plek waar het Congolese dorp zich bevond). We deden dit ter opvolging van de open brief van najaar 2022, zie hier, die door meer dan 1000 mensen werd ondertekend. Er was immers nog steeds geen beslissing van de stedelijke overheid voor een herdenkingsmonument op die plaats. Ondertekenen kan nog steeds.

We protesteerden tevens tegen het falen van de federale Congocommissie die oplossingen voorstelde voor deze en andere koloniale misdaden.

Mensen konden een bloem leggen aan het tijdelijke monument die avond en zo hulde brengen aan de slachtoffers. Spoken word-poëet Muabana droeg een kort gedicht voor en Judith Elseviers (dekolonisatie-experte) en Lieven Miguel Kandolo (covoorzitter Hand in Hand) namen het woord.

Ter info: Het artikel over de bloemenhulde

WEKELIJKSE DEKOLONISEER CHALLENGE INDIVIDUELE SINT-ACTIE

Tijdens de intrede van de Sint en zijn team dit jaar, was er opnieuw veel te doen rond de stereotype zwarte piet. In de marge daarvan riepen we mensen op om naar de bibliotheek te gaan om mee op te roepen iets te doen met stereotype kinderboeken. Kinderen zijn geen kritische burgers en worden dus in de cultuur van stereotypering ingeleid door wat ze aangeboden krijgen. Als jij het komende jaar jouw bibliotheek binnenstapt, sla zeker de kinderafdeling niet over en check de dekoloniseer challenge. Deze individuele actie maakt deel uit van een set informatieposts, een dossier en bewustwording met partners rondom stereotypering in deze traditie.

Sint dekoloniseer challenge bibliotheek afbeelding 2
Sint dekoloniseer challenge bibliotheek afbeelding 3
Sint dekoloniseer challenge bibliotheek afbeelding 2
Sint dekoloniseer challenge bibliotheek afbeelding 4
Sint dekoloniseer challenge bibliotheek afbeelding 5
Sint dekoloniseer challenge bibliotheek afbeelding 6