Dekoloniseer Klimaattransities

Dekoloniseer Klimaattransities is deel van onze huidige campagne met transversaal idee Dekoloniseer 2.0.

Zie jij dat de gevolgen van klimaatverandering niet evenredig groot zijn voor ons allen in de globale gemeenschap? Zoek je vaak naar alternatieve oplossingen die niet gecreëerd zijn vanuit de extractie-mentaliteit van waar de problemen kwamen ten tijde van kolonisatie en industrialisatie? Zoek je de link tussen milieu, racisme, onrecht, ...? Wij ook...

Bekijk daarom hieronder onze visie, enkele cijfers, video's en helemaal onderaan deze pagina het actiekader.

VISIE OP HET THEMA

De gevolgen van de steeds versnellende klimaatverandering zijn overal zichtbaar. Ondertussen kunnen we als het nieuwe normaal spreken over klimaatcrisis en niet meer gewoon verandering. Ook hier voor de mensen in het westen. Voorbeelden zijn overstromingen zoals die in Wallonië in 2021 en de vele bosbranden in Europa door langdurige hittegolven. Het zijn dagelijkse nieuwsitems geworden.

Unesco bijvoorbeeld wijst op een oorzakelijk verband met de industriële revolutie. Bovendien laat de geschiedenis van de moderne economische ontwikkeling zien dat door de fossiele energie-economie en geglobaliseerde extractie en massaproductie, koloniserende staten hun welvaart zagen toenemen. “Hoeveel vervuilende industrie is geïntroduceerd in andere regio’s tijdens de periodes van kolonisatie?” of “Hoeveel inkomen van die industrie grotendeels naar de koloniserende landen of bepaalde multinationals betrokken bij de kolonisatie is gegaan?” Deze zaken worden geminimaliseerd door onze overheden, scholen, geschiedenisboeken of jaarverslagen van betrokken bedrijven.

Omgekeerd zijn de gevolgen en de kost van transitie het sterkst voelbaar bij (...)

INTRODUCTIE EN CIJFERS

(Noot: Hieronder staan kort enkele cijfers die vanuit onderzoek naar de verschillende problemen of mogelijkheden tonen van racisme of dekoloniseren. Klik op de foto voor het onderzoek zelf.)

VIDEO'S

(Noot: Video's van maximaal 10 minuten. Voor meer en langere video's: bezoek de andere pagina's van onze website of contacteer ons met een concrete vraag of zoek zelf de info die je nodig hebt.)

ACTIE EN INSPIRATIE

Acties in de werf of het thema 'Dekoloniseer Klimaattransities' volgen nog. Steun alvast onze lopende socialemedia-actie voor Dekoloniseer 2.0  of onze andere projecten op de pagina Doe mee --> Neem actie.

Zoek binnen 'Alle nieuwsberichten' het meest actuele nieuws door te filteren op deze werf/dit thema.

In het onderstaande actiekader staan ideeën die we het voorbije jaar hebben verzameld en waarbinnen we graag met jullie willen werken aan verdere concretisering en een lokale toepassing van dit thema.