Neem actie
Wil je iets doen? Wat zijn de lopende acties bij Hand in Hand? Die vind je hieronder.
Voor meer info over de campagne Dekoloniseer 2.0, ga naar de pagina met toelichting.
2023-NU: PETITIE SOLIDARITEIT MET SLACHTOFFERS VAN SCHILD & VRIENDEN (TEKENEN KAN NOG)
Dries Van Langenhove en zes andere beklaagden van Schild en Vrienden staan terecht.
Wat vragen we met deze petitie?
Verschillende middenveldorganisaties en individuen roepen op tot een denormalisering van extreemrechts. Politieke partijen en mediabedrijven moeten de dreiging van extreemrechts serieus nemen, en stoppen een platform te bieden aan hun ideeën en vertegenwoordigers. Een doorbraak van extreemrechts tegenhouden is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.
Wat gebeurde er?
Sept '23: Dag van het proces in Gent. Wij hielden een korte solidaire actie met andere middenveldorganisaties. Het proces werd uitgesteld door de advocaten van Van Langenhove wegens procedurefouten.
12 Maart '24: De correctionele rechtbank in Gent heeft alle 7 beklaagden in het Schild & Vrienden-proces over de hele lijn schuldig verklaard. Wij hielden opnieuw een solidaire actie aan het gebouw. Dries Van Langenhove kreeg de zwaarste straf opgelegd: hij werd veroordeeld tot één jaar cel een een boete van 24.000 euro voor zijn “haatdragend, racistisch, nazistisch en negationistisch discours”.
Artikel: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/03/12/straffen-schild-en-vrienden/
Maart '24 tot Sept '24: De advocaten van Dries Van Langenhove gaan in beroep. Nadien, bij toewijzing van het Hof van Beroep Gent stopt de advocaat het proces opnieuw om de toewijzing van de rechters te onderzoeken.
Okt '24: De rechter vindt niet dat er verkeerde procedures gevolgd zijn in het toewijzen van het proces aan de rechters en laat de zaak opnieuw doorgaan. De zaak wordt verder behandeld op 25 oktober 2024. Meer info: https://www.ringtv.be/justitie/dries-van-langenhove-vangt-bot-proces-beroep-schild-vrienden-blijft-bij-dezelfde-rechters
Wat kan jij doen?
De petitie staat al meer dan een jaar open, jij kan ze ondertekenen. Zo toon jij dat jij solidair bent met de mensen die in online groepen massaal doelwit werden van haatspraak. Teken nu deze pagina en voeg je bij de meer dan 3500 mensen die dat tot nu toe gedaan hebben.
2022-NU: OPEN BRIEF KMSK HERDENKING CONGOLESE SLACHTOFFERS (TEKENEN KAN NOG)
Op 24 september 2022 werd het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen heropend door Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. Het KMSKA had een feestweekend op het Museumplein. Hand in Hand steunt de oproep van Nadia Nsayi en Judith Elsevier. Wij vinden het ongepast om naar aanleiding van de heropening geen aandacht te hebben voor de koloniale schaduwzijde van het plein. Er is een voorstel voor een herdenking op het Schoonselhof maar is dat centraal genoeg?
Wat vragen we? We vragen het Antwerps stadsbestuur om eindelijk werk te maken van een officiële herdenking voor de Congolese slachtoffers van de Wereldtentoonstelling in 1894 aan het plein van het KMSKA zelf.
Wat gebeurde er?
20/09/2022: Open brief: herdenking gestorven Congolezen: In 2022 werd opgeroepen tot het ondertekenen van een open brief door Nadia Nsayi (politicologe en auteur) en Judith Elsevier (juriste en dekolonisatie-adviseur) in De Morgen. Op dezelfde dag vond de persconferentie van het museum plaats. Antwerps burgemeester Bart De Wever erkende dat de Congolese mensenzoo een zwarte bladzijde was in het koloniaal verleden van de stad Antwerpen. Het museum betreurde die duistere periode en erkende dat ze onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van het museum. Het museum kondigde toen een studiedag aan in 2024 waarop er aandacht zou zijn voor de wereldtentoonstelling, de mensenzoo en de herdenking van de Congolezen.
21/09/2022: Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud krijgt een vraag in de gemeenteraad. Ze antwoordde dat de stad de Congolezen zou herdenken. Dat zei ze al in 2020 (zonder vervolg).
24/09/2022: Actie: aan de kaak stellen koloniale verleden KMSK: Tijdens de opening werd een autonome creatieve actie opgezet door o.a. Seckou Ouologuem. Enkele foto's op de FB-pagina Decolonizebelgium.
4/10/22: Update open brief en oproep voor 1000 ondertekenaars: Volgens onze informatie lijkt het stadsbestuur de voorkeur te geven aan een gedenkplaat op het Schoonselhof, waar de zeven gestorven Congolezen begraven liggen.
27/10/22: Gespreksavond: KMSK organiseert een avond Decolonization of Museums #UnfinishedactionsReopeningKMSKA waar ook de originele oproepers Judith en Nadia hun oproep konden uitspreken. De avond zelf herhaalde men dat er engagement was om gesprek hierover aan te gaan met de Afrikaanse diaspora.
Ter info: oorspronkelijke open brief en artikel in De Morgen.
Ter info: welke historische info KMSK zelf gaf n.a.v. eerdere protesten.
30/06/23: Bloemenhulde aan de slachtoffers aan het KMSK: Op de dag van de Congolese onafhankelijkheid, organiseerde Hand in Hand een vreedzame herdenking. Ter opvolging van de open brief van 2022 (hier) die door meer dan 3000 mensen werd ondertekend. Er was toen nog geen beslissing van de stad voor een herdenkingsmonument. We protesteerden tevens tegen het falen van de federale Congocommissie omdat de oplossingen voor deze en andere koloniale misdaden niet werden opgevolgd.
Mensen konden een bloem leggen aan het tijdelijke monument die avond en zo hulde brengen aan de slachtoffers. Spoken word-poëet Muabana droeg een kort gedicht voor en Judith Elseviers (dekolonisatie-experte) en Lieven Miguel Kandolo (covoorzitter Hand in Hand) namen het woord. Ter info: Het artikel over de bloemenhulde
03/2024: Debat over historisch erfgoed Hand in Hand in Antwerpen.
06/2024: Actie aan het KMSKA. De actie voor de herdenking werd herhaald met toespraken van de aanwezigen.
02/09/2024: Het stadsbestuur beslist een monument te plaatsen voor de slachtoffers op het Schoonselhof. De vraag: is dit een keuze voor een serene locatie? Of gewoon verder? Het museumplein voor het KMSKA is een meer centrale locatie. Zijn mensen uit de Congolese gemeenschap wel genoeg betrokken en gehoord? Ter info: artikel Nadya Nsayi in de morgen over het Schoonselhof: https://www.demorgen.be/snelnieuws/teleurstelling-over-antwerps-monument-voor-overleden-congolezen-alsof-het-verhaal-wordt-weggemoffeld~b1e94e60/
Wat kan jij doen?
De oproep blijft open, plaats niet enkel buiten de stad maar meer centraal een gedenkplaat op het plein voor het museum. Jij kan nog steeds de open brief te ondertekenen en mee te verspreiden. Grote dank aan de personen die al hebben ondertekend.
WEKELIJKSE DEKOLONISEER CHALLENGE INDIVIDUELE SINT-ACTIE
Tijdens de intrede van de Sint en zijn team dit jaar, was er opnieuw veel te doen rond de stereotype zwarte piet. In de marge daarvan riepen we mensen op om naar de bibliotheek te gaan om mee op te roepen iets te doen met stereotype kinderboeken. Kinderen zijn geen kritische burgers en worden dus in de cultuur van stereotypering ingeleid door wat ze aangeboden krijgen. Als jij het komende jaar jouw bibliotheek binnenstapt, sla zeker de kinderafdeling niet over en check de dekoloniseer challenge. Deze individuele actie maakt deel uit van een set informatieposts, een dossier en bewustwording met partners rondom stereotypering in deze traditie.