Dekoloniseer je geest: Afrikaans masker in de media: kostbaar of kostelijk?
In oktober stond een artikel in de krant over een koppel dat een Afrikaans Masker verkocht aan een antiquair dat later miljoenen bleek waard te zijn....
Waarover gaat het?
Op 11 oktober verscheen een artikel in verschillende Het artikel zelf staat in verschillende kranten maar kan je zonder betaalmuur nog vinden in het Nieuwsblad hier via de volgende link.
(Afbeelding bovenaan (c) De Standaard)
Er wordt sterk ingegaan op de verontwaardiging van het koppel dat zich 'bedot' voelde door de antiquair. De morele problemen focussen zich in het artikel op de antiquair die het koppel niet juist informeerde.
Wat mist er?
De kritische bedenking rond het verkrijgen van kunst binnen een koloniaal kader.
In het artikel valt ook op een neutrale manier te lezen dat het koppel zelf het masker in handen kreeg via de grootvader die gouverneur was tijdens de koloniale tijd.
De vraag wat je met koloniale kunst doet die in private handen is en of opbrengst daarvan deel uitmaakt van restitutie.
In het artikel staat te lezen:
"Het masker in kwestie is een uit hout vervaardigd Fang-masker uit Gabon, dat gebruikt werd bij ceremoniƫn als huwelijken en begrafenissen. Ze worden gemaakt door de Fang-bevolking, die in gebieden in Kameroen, Gabon en Equatoriaal Guinea te vinden is. De maskers zijn erg zeldzaam en zijn wereldwijd amper in musea te vinden."
1) Het gaat dus om een ceremonieel masker. Het belang voor de bevolking in Gabon wordt niet in vraag gesteld. Naast de kostprijs is dus ook de intrinsieke waarde voor de gemeenschap van belang. Wie mag deze bepalen? Zal de gemeenschap in Gabon betrokken worden?
2) Het is in private handen en valt dus niet onder de onderhandelingen van landen/musea/instituten. Wat doe je als overheid (die werkt rond dekoloniseren) daarmee?