Dit was de studiedag MICRO-AGRESSIES onder de loep: Kleine daden, grote woorden!

Op 27 november 2024 organiseerde Hand in Hand een inspirerende en informatieve studiedag in Brussel rond het thema microagressies op de werkvloer. Tijdens deze dag werd uitgebreid ingegaan op de impact van microagressies op werknemers en de uitdagingen die ze met zich meebrengen binnen een professionele omgeving.

Deelnemers kregen de kans om inzichten te delen, ervaringen uit te wisselen en concrete strategieën te bespreken om een inclusievere werkcultuur te bevorderen. Experts uit diverse sectoren verzorgden boeiende presentaties en interactieve workshops, waarin zowel theoretische kaders als praktische oplossingen centraal stonden.

Deze dag benadrukte niet alleen het belang van bewustwording rond microagressies, maar ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid om te bouwen aan een veilige en respectvolle werkomgeving. Het evenement was een waardevolle stap in de richting van duurzame inclusie op de werkvloer.

Hand in Hand bedankt alle deelnemers, sprekers en partners voor hun bijdrage aan het succes van deze studiedag!

Programmaoverzicht:

Zie hier powerpoint

Zie hier visueel verslag 3

  • 11u15 - 11u30: Intermezzo: Slampoetry door Nassira Llouh
  • 11u30 - 12u30:
  • Panel 1: gemodereerd door Reine Mbote met o.a. Mary Edna Lamnteh (Sankaa), Delia Mensitieri (Ugent) & Sayira Maruf (Psycholoog)
  • Panel 2: Nele Spaas (UNIA), Uwi Van Hauwermeiren (LEVL), Filip Devriendt (All.inclusive)

 

Namiddagprogramma & Inspiratiemarkt

 

Workshop1: Micro-agressies (Hand in Hand)

Tijdens de workshops werd uitgebreid stilgestaan bij het herkennen en aanpakken van micro-agressies op de werkvloer. De sessies boden een combinatie van theorie, praktijkvoorbeelden en interactieve oefeningen, waardoor deelnemers een diepgaand inzicht kregen in wat micro-agressies precies zijn, hoe ze de werkomgeving beïnvloeden en welke stappen nodig zijn om een inclusieve werkcultuur te creëren. 

Aan de hand van concrete voorbeelden leerden deelnemers de subtiele vormen van micro-agressies te herkennen en te begrijpen hoe deze het welzijn en de prestaties van medewerkers kunnen beïnvloeden. Ook werd er aandacht besteed aan effectieve manieren waarop organisaties deze kwesties kunnen aanpakken, met een focus op het ontwikkelen van een inclusieve en veilige werkplek.  

Presentatie ontbreekt

Workshop2: Psychologisch impact van micro-agressies

 

Tijdens de workshop verzorgde Birsen Taspinar, Belgische psychologe en schrijfster, een diepgaande sessie over de psychologische impact van micro-agressies op werknemers. Taspinar, gespecialiseerd in interculturaliteit, identiteit, discriminatie en inclusie, bracht haar expertise in om deelnemers inzicht te geven in de subtiele maar ingrijpende effecten van micro-agressies op de mentale gezondheid en het welzijn van mensen

Powerpoint ontbrekend


 

Workshop3: Aanbevelingen in Actie: Samenwerkingsverbanden tegen micro-agressies - (Hand in Hand & UNIA)

Tijdens deze workshop werden deelnemers uitgenodigd om samen te brainstormen over concrete beleidsmaatregelen om micro-agressies op te nemen in verschillende beleidsdomeinen en wetgeving. De sessie bracht een diverse groep professionals samen, waaronder vertegenwoordigers van overheden (federaal, Vlaams, lokaal), organisaties, juridische actoren en andere belanghebbenden, om samenwerking en afstemming te bevorderen.

Een centraal thema was hoe overheden een rol kunnen spelen in het versterken van ondersteuning voor organisaties en individuen die met micro-agressies te maken hebben. Deelnemers verkenden strategieën om preventie, bewustwording en opleiding op alle niveaus effectief te implementeren. Daarbij werd benadrukt hoe belangrijk het is dat beleidsmaatregelen breed gedragen worden en aansluiten bij de behoeften van zowel werknemers als organisaties.

De workshop bood een platform om ideeën uit te wisselen over hoe samenwerking tussen verschillende actoren kan leiden tot haalbare en effectieve beleidsvoorstellen. 

PPT van UNIA

Workshop4: Omstaanderstraining - Thomas Peeters (Orbit vzw)

De workshop begon met een toelichting op racisme op de werkvloer, waarbij werd benadrukt hoe subtiel, onbewust en soms onbedoeld micro-agressies kunnen zijn, maar ook hoe groot hun impact kan zijn op werknemers en de werkomgeving.

Deelnemers leerden micro-agressies herkennen en plaatsen binnen een bredere context. Door middel van concrete voorbeelden en interactieve oefeningen werden de mechanismen achter micro-agressies inzichtelijk gemaakt. Het delen van ervaringen en het bespreken van herkenbare situaties zorgden voor een diepere bewustwording onder de deelnemers.

Samen werd gezocht naar praktische manieren om micro-agressies bespreekbaar te maken binnen teams en organisaties. Het belang van een open dialoog en het creëren van een veilige werkvloer stonden centraal. Deelnemers kregen handvatten om gesprekken over microagressies te faciliteren en actief te werken aan een inclusieve en respectvolle werkomgeving.

PPT van ORBIT vzw

 

  • Slotwoord werd gegeven door Don Moussa Pandzou (Hand in Hand vzw)

 

Ben je op zoek naar de contactgegevens van de sprekers, de visueel verslaggever, of de organisatie die de schrijftolk verzorgde? Bekijk ze hieronder.

 

Contactgegevens: 

 

 

 

 

 

Hier foto’s: