DEKOLONISEER ONS ERFGOED - Panelgesprek 14/2

Panelgesprek over het dekoloniseren van immaterieel en materieel erfgoed.

Organisatie: Hand in Hand tegen racisme vzw, www.handinhandtegenracisme.be

Dinsdagavond 14 februari 2023, 20u – 22u. 
Deuren open vanaf 19u30 zodat we stipt kunnen beginnen.

Plaats: MINO Art Space vzw, Joossensgang 10A, 2060 Antwerpen (https://www.mino-antwerp.be).

Vijf boeiende sprekers buigen zich over de thematiek van het dekoloniseren van erfgoed, tradities en kennisverwerving, met bijzondere aandacht voor de Antwerpse context.  Het gaat om Lies Busselen (onderzoekster in het AfricaMuseum), Koen Bulckens (conservator Oude Meesters Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) in Antwerpen),  Samuel Saelemakers (Kunst in de Stad, curator kunst in de publieke ruimte van de stad Antwerpen), Judith Elseviers (dekolonisatiedeskundige, inzonderheid Antwerps erfgoed) en Lieven Miguel Kandolo (co-voorzitter Hand in Hand tegen racisme)  (alle bio’s onderaan).

Ama Koranteng-Kumi (onder meer oprichter MINO Art Space) modereert.

Het gaat om een panelgesprek waarbij de rode draad de visie is van Hand in Hand tegen racisme op het dekoloniseren van erfgoed, tradities en kennisverwerving.  Binnen dat kader kunnen de verschillende sprekers reageren vanuit hun eigen invalshoek of expertise. We willen immers vermijden dat de dekoloniseerdiscussie verengd wordt tot een symbooldiscussie over bijvoorbeeld al dan niet een bepaald standbeeld op een bepaalde plek. Hoe belangrijk symbolen ook zijn, we zijn vooral verontrust  hoe verkrampt onze samenleving en politici omgaan met deze vragen. Het mislukken van de Congocommissie en het verkrampt reageren op de vraag om een herdenkingsmonument aan het KMSKA is hier exemplarisch. Waar komen deze weerstanden vandaan en kunnen we aan de hand van concrete voorbeelden aantonen waar het werkelijk over gaat en hoe het in het belang is van ons allen om hier stappen vooruit te zetten? 

De visietekst vind je hier: https://handinhandtegenracisme.be/eenvoudige-pagina/visietekst-dekoloniseer-erfgoed. Ze past in een bredere dekoloniseercampagne, ook over werk, internationale solidariteit en klimaatrechtvaardigheid.

Het panelgesprek in Antwerpen maakt ook deel uit van een reeks informatieve avonden in aanloop naar de  Antwerpse manifestatie van het Platform 21 maart  op zondag 19 maart (zie www.platform2103.be voor meer info).

INSCHRIJVEN

Inschrijven is gratis maar vooraf verplicht wegens beperkt aantal plaatsen.

Dat kan via dit formulier: https://handinhandtegenracisme.be/form/dekoloniseer-ons-erfgoed-panelge

 

BEREIKBAARHEID MINO

Adres: Joossensgang 10A, 2060 Antwerpen

·         Met de auto

o    Parkeermogelijkheid in de Bredastraat

o    Kleine parking aan Hardenvoort op 5min wandelen van MINO

o    Grote parking ‘Aparcamiento’ aan Kempisch dok-Zuidkaai op 10min wandelen van MINO

·         Openbaar vervoer

o    Velo punt aan Hardenvoort op 5min wandelen van MINO

o    Tram 1, halte Ijzerlaan, 10min wandelen van MINO

 

BIO SPREKERS

Samuel Saelemakers is curator van de collectie Kunst in de Stad, Antwerpen, en realiseerde in die hoedanigheid (permanente) publieke kunstprojecten met o.a. Sammy Baloji, Lili Dujourie, Mekhitar Garabedian, Tramaine de Senna, Ken Lum, Goshka Macuga en Sharon Van Overmeiren. Van 2012 tot 2019 was Saelemakers curator bij fka Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam. Daar initieerde hij o.a. solotentoonstelling met kunstenaars als Kasper Bosmans, Daniel Dewar & Grégory Gicquel, Camille Henrot en Judy Radul. Hij is tevens als docent verbonden aan het Curatorial Studies programma ingericht door KASK Gent, SMAK en Universiteit Gent. 

 Lies Busselen heeft een achtergrond in geschiedenis en sociale en culturele antropologie. Ze woonde als vertegenwoordigster voor de ngo Viva Salud enkele jaren in Kinshasa en verdiepte zich nadien in de omgang met het koloniale verleden in Europese wereldmusea tijdens een opleiding museologie in Amsterdam. In 2020 startte ze in het AfricaMuseum als herkomst onderzoekster en liaison DR Congo in het HOME-project met een focus op koloniale collecties van menselijke resten. Momenteel zet ze haar ervaring verder in het PROCHE-project met betrekking tot etnografische collecties in het AfricaMuseum. 

Koen Bulckens is sinds 2020 conservator Oude Meesters bij het KMSKA. Hij doet onderzoek, schrijft en maakt tentoonstellingen. De afgelopen twee jaar bestuurde hij de koloniale geschiedenis van het KMSKA. Hij richtte zich hierbij op de financiering van het gebouw en de collectie, de mensenzoo op het museumplein, en de koloniale verhaallijnen achter enkele collectiestukken.

Judith Elseviers, juriste en docente. Daarnaast is ze dekolonisatieadviseur van culturele instellingen en lokale overheden. Lid van rvb Lokaal Cultuurbeleid, Hand in Hand. Ze geeft lezingen en workshops en neemt deel aan debatten over dit thema. Zoals bvb. Congoville Middelheim, 100X Congo MAS, academie Brugge, gemeente Brugge, VVSG dekolonisatiedenkdag en fietstoer, koloniale littekens Borgerhout, Behoudt de Begeerte in KMSKA, Africamuseum, samenwerking aan boek Enfants des empires coloniaux et postmémoires européennes, ism Marguarida Ribero en Fatima Rodrigues. Initiator van de actie museumplein aan het KMSKA.

Lieven Miguel Kandolo is co-voorzitter van Hand in Hand tegen Racisme, sinds 2021 samen met Jihad Van Puymbroeck. Hij is activist, opiniemaker en auteur. Hij heeft het boek “Yaya na Leki” (“Grote broer en kleine broer”) geschreven, samen met Moussa Don Pandzou. Sinds 2021, geeft hij talks en schrijft hij columns over dekolonisatie, antiracisme, antidiscriminatie en gemeenschapsvorming. Hij is bijna 10 jaar actief geweest bij verschillende verenigingen, waaronder zijn eigen organisatie uit Vilvoorde, Kolamela (Waar hij tussen 2014 en 2021 voorzitter was). Professioneel werkt hij als adjunct-coördinator Straathoekwerk bij JES Brussel.

Ama Koranteng-Kumi ontwikkelt en leidt projecten die bijdragen aan een inclusieve samenleving. Zij leidt – met haar creatief agentschap Mino -  baanbrekende projecten op het snijvlak kunst & cultuur, empowerment, participatie, duurzaamheid en sociale innovatie.

Ama is ook oprichter van Bloei & Groei - een innovatief en bekroond groen-sociaal project in Amsterdam Zuidoost die stadstuinen creëert welke als healing, food en community garden dienen voor vrouwen empowerment en veerkrachtige wijken.

In 2016 wordt ze door vrouwenblad VIVA voor Bloei & Groei genomineerd als één van de top-400 ondernemende en creatieve vrouwen in Nederland. In 2019 krijgt Ama een speciale vermelding als ‘gamechanger’ op de Food100 lijst.

Vandaag de dag woont en werkt Ama in Antwerpen en Amsterdam.