Tradities. Sinterklaas, een kinderfeest (voor alle kinderen)

Waarom zouden we tradities in vraag stellen? Wat heeft het gesprek rond zwarte piet en het sinterklaasfeest met het dekoloniseren van onze geesten te maken? Waarom denken wij als 'moderne' mensen zo traditioneel?
Hand in Hand tegen racisme vzw maakte in 2021 een dossier met alles samengevat.

Vorig jaar werd de site hetiseenkinderfeest.be gelanceerd waar je een uitweg vindt uit het stereotype van de vorige versie van Piet.

Kick-out Zwarte Piet (KOZP) zal dit jaar (2021) ook voor het elfde jaar actie voeren.

Zelf maakten we een aangepast dossier over deze thematiek onder de titel 'Tradities. Sinterklaas, een kinderfeest (voor alle kinderen)'. In dit dossier lijsten we onderzoeken en organisaties op die de impact op kinderen, de wortels en de gelijkenissen met koloniale stereotypen behandelden.

We geven inspirerende partners en mogelijke acties op lokaal niveau mee zodat jullie hands-on kunnen beginnen, ook vandaag. We stellen vragen over het waarom van nieuwe kennisproductie en onderzoek over oorsprong van de traditie en de blinde vlekken achter de objectiviteit. En we geven enkele open vragen die we anno 2023 en verder nog moeten stellen over co-creatie van de traditie van de heden.

Met andere woorden: wat zal in 2041 bedoeld worden met ‘wij’ in deze traditie als alle kinderen gehoord worden met hun eigen herinneringen van 6 december 2022? Klik hier om de pdf van het dossier met de observaties van het Sint-en-Pietfeest van 2021 te downloaden.

Zie alvast ook:

https://hetiseenkinderfeest.be

https://nederlandwordtbeter.nl

https://dekoloniseer.be