SOLIDARITEIT IN TIJDEN VAN INTERNATIONAAL RACISME
PANELGESPREK SOLIDARITEIT IN TIJDEN VAN INTERNATIONAAL RACISME
Op 13 maart organiseert Hand in Hand tegen racisme vzw een (gratis) panelgesprek in De Studio in Antwerpen over de rol van racisme in de houding van België/Europa/het Westen versus het Globale Zuiden in aanloop naar de Internationale dag voor de uitbanning van racisme (21 maart) en in het kader van de acties van het Platform 21 maart.
Momenteel domineert de gespannen verhouding tussen Europa, de Verenigde Staten en Rusland het nieuws, maar wordt de rest van de wereld niet vergeten? De daling van het budget voor internationale solidariteit is hierbij een veeg teken.
Na een inleiding door Nyanchama Okemwa (educatief medewerkster Hand in Hand tegen racisme én voorzitster ENAR) volgt een panelgesprek met Lieven Miguel Kandolo (voorzitter Hand in Hand tegen racisme), Saloua El Boustani (coördinator van het Belgische Diversiteitscharter), Omar Ba (historicus) en Stef Van den Heuvel
(Unia Dienst Preventie – Lokaal Ambassadeur). Gie Goris (ex-hoofdredacteur Mo*) modereert.
We doen dit aan de hand van vier dekoloniserende stellingen waarop de sprekers kunnen reageren.
1. Selectieve solidariteit: De dubbele moraal van het Westen in wereldwijde crises
De internationale reactie op conflicten varieert aanzienlijk op basis van economische en politieke belangen in plaats van universele mensenrechtenprincipes. Het schrille contrast tussen de westerse acties naar aanleiding van de inval van Rusland in Oekraïne en de passieve houding bij crises in Gaza en Congo legt de raciale vooroordelen bloot die het buitenlands beleid bepalen.
2. Neokolonialisme en economische uitbuiting: Wie profiteert?
Westerse landen blijven grondstoffen zoals coltan en kobalt uit het Zuiden halen, waarbij economisch gewin voorrang krijgt op menselijke waardigheid. Dit is een afspiegeling van de uitbuiting in het koloniale tijdperk, waar levens in Afrika en het Midden-Oosten worden beschouwd als vervangbaar voor zakelijke en politieke belangen.
3. "Who's lives matter" Racial Bias in Global Politics and Governance: Wiens levens zijn van belang?
Mensenrechtenschendingen worden weggewuifd als ze niet overeenkomen met de belangen van Westerse naties. De uitholling van het internationaal recht in zaken als Palestina en Congo suggereert dat rechtvaardigheid voorwaardelijk is - selectief toegepast op basis van ras, geografie en economische waarde.
4. De retoriek voorbij: Hoe herwinnen we rechtvaardige normen in internationale solidariteit?
Hoe kunnen we deze koloniale structuren ontmantelen en een buitenlands beleid ontwikkelen dat geworteld is in rechtvaardigheid, solidariteit en billijkheid? Welke praktische stappen kunnen maatschappelijke organisaties, regeringen en instellingen nemen om buitenlandse betrekkingen te dekoloniseren en universele mensenrechten op intersectionele wijze te handhaven?
Programma donderdag 13 maart:
18u30: Deuren open, mogelijkheid om de vasten/Ramadan te breken (soep, brood, dadels, ..)
19u00: welkom door Marius Dekeyser (coördinator Hand in Hand tegen racisme)
19u05: Inleiding Nyanchama Okemwa (medewerkster Hand in Hand)
19u15 – 20u15: Panelgesprek met Lieven Miguel Kandolo (voorzitter Hand in Hand tegen racisme), Saloua El Boustani (coördinator van het Belgische Diversiteitscharter), Omar Ba (historicus) en Stef Van den Heuvel (Unia Dienst Preventie – Lokaal Ambassadeur). Gie Goris (ex-hoofdredacteur Mo*) modereert.
20:15u: pauze (drankje, breken van de vasten)
20:35 – 21u: gesprek met publiek
21u -21u30: einde
Plaats: De Studio
Maarschalk Gérardstraat 4
2000 Antwerpen
Inschrijven gratis maar vooraf verplicht om praktische redenen via https://handinhandtegenracisme.be/form/inschrijving-panelgesprek-solida
SPREKERS
Omar Ba
Omar Ba , Gast Docent in Thomas More , consultant en spreker gespecialiseerd in inclusie, conflictbemiddeling en maatschappelijke transformaties. Met een scherp inzicht in de invloed van narratieven op politiek, cultuur en sociale percepties, onderzoekt hij hoe verhalen identiteiten vormen en machtsstructuren beïnvloeden.
Zijn werk richt zich op het bevorderen van dialoog en wederzijds begrip tussen gemeenschappen, met een bijzondere aandacht voor de rol van media, geschiedenis en interculturele dynamieken.
Saloua El Boustani
Korte bio:
Saloua El Boustani is coördinator van het Belgische Diversiteitscharter en zet zich met toewijding in voor diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Ze speelt daarnaast een actieve rol bij organisaties zoals Krachtveer vzw, waar ze werkt rond het thema eenzaamheid en workshops geeft over hoe om te gaan met eenzaamheid. Ze engageert zich als bestuurder van Edukado en is actief bij Platform Sta op tegen Racisme Limburg.
Lange bio:
Saloua El Boustani zet zich met veel toewijding in voor een inclusievere samenleving. Na het behalen van haar diploma's in Social Work (Hogeschool PXL) en Gender & Diversiteit (UGent), heeft ze ervaring opgedaan in maatschappelijke en internationale contexten. Sinds 2023 organiseert ze workshops over maatschappelijke vraagstukken, waarbij ze kennis en ervaringen deelt en streeft naar een grotere bewustwording en impact door middel van dialoog.
In 2024 nam Saloua haar huidige rol als coördinator van het Belgische Diversiteitscharter op zich, waar ze bedrijven en organisaties ondersteunt om een inclusieve werkplek te creëren. In haar functie zet ze zich in om inclusieve werkvloeren op de agenda van Belgische organisaties te zetten en hen te helpen met praktische tools en kennis om inclusie te bevorderen.
Naast haar werk bij het Belgische Diversiteitscharter speelt Saloua een actieve rol bij Krachtveer vzw, waar ze workshops organiseert over eenzaamheid en manieren om met eenzaamheid om te gaan. Ze is ook bestuurder bij Edukado, waar ze zich inzet voor internationale solidariteit en activisme. Daarnaast is ze actief bij Platform Sta op tegen Racisme Limburg, waar ze zich inzet voor antiracisme en maatschappelijke verandering.
Met haar expertise, passie en gedrevenheid draagt Saloua bij aan het realiseren van een inclusievere samenleving, waarin diversiteit niet alleen erkend wordt, maar als een meerwaarde wordt gezien.
Stef Van den Heuvel (UNIA)
Ik ben Stef Van den Heuvel, lokaal ambassadeur in de provincie Antwerpen voor Unia. In deze functie (die ik sinds 2018 uitoefen, eerst in Turnhout en de Kempen maar vandaag bij uitbreiding in de ganse provincie) ben ik vaak de eerste contactpersoon voor ‘derden’ met Unia. Die ‘derden’ kunnen iedereen zijn: individuen, organisaties, lokale besturen, bedrijven … In mijn functie mag ik ongeveer alle taken die we binnen Unia kennen mee opvolgen. Ik volg af en toe een melding van iemand op, ik geef vormingen, ik ga een de slag met beleidsadvies voor lokale besturen en organisaties, en nu dus een panelgesprek. Die diversiteit geeft mij wel energie.
Voor ik in 2018 bij Unia aan de slag ging, heb ik ook voor Prisma vzw gewerkt als coördinator van de lessen Maatschappelijke Oriëntatie. Toen deze vzw ‘in kantelde’ in het Agentschap Integratie en Inburgering heb ik daar als Integratieconsulent deel uitgemaakt van het team in de Kempen.
Verder terug in de tijd heb ik in het VK gewerkt als operationeel manager van de opvang van asielzoekers (in Londen, Kent en Sussex), ik heb een hervestigingsprogramma geleid in Brighton en daar heb ik ook deel uitgemaakt van het team dat de opvang van slachtoffers van mensenhandel opvolgde.
Heel lang geleden was ik nog een student communicatiewetenschappen aan de VUB.
Nyanchama Okemwa
Educatief medewerker en vrijwilligerscoach Hand in Hand tegen racisme vzw. Voorzitter ENAR.
Lieven Miguel Kandolo
Bio:
“Lieven Miguel Kandolo is voorzitter van Hand in Hand tegen Racisme. Hij is activist, opiniemaker en auteur. Hij heeft het boek “Yaya na Leki” (“Grote broer en kleine broer”) geschreven, samen met Moussa Don Pandzou. Sinds 2021, geeft hij talks en schrijft hij columns over dekolonisatie, antiracisme, antidiscriminatie en gemeenschapsvorming. Hij is bijna 10 jaar actief geweest bij verschillende verenigingen, waaronder zijn eigen organisatie uit Vilvoorde, Kolamela (Waar hij tussen 2014 en 2021 voorzitter was).