Proces Schild & Vrienden: Middenveld-organisaties tonen hun solidariteit met doelwitten van extreemrechts

Vandaag (12/90/23) was de start van het proces gepland tegen Dries van Langenhoven en 6 andere leden van Schild en Vrienden. Ze zijn aangeklaagd voor o.a. negationisme en het aanzetten tot discriminatie, en voor racistische haat of geweld op hun communicatieplatformen. Enkele middenveldorganisaties gingen naar het justitiegebouw om hun steun te betuigen.

Ook jij kan je nog jouw steun betuigen. Teken de petitie voor solidariteit met de doelwitten HIER.

Klik HIER voor de samenvatting in een korte video.

Actie in Rabotpark, Gent

Om hun steun en solidariteit te tonen met alle doelwitten van extreemrechts, kwamen op de ochtend van het proces verschillende middenveldorganisaties samen in Gentse Rabotpark. De actie werd georganiseerd door een samenwerkingsverband van het 8-mei-Collectief, çavaria, Een Andere Joodse Stem, ella vzw, Hand in Hand tegen racisme, Hart Boven Hard en Kif Kif, met de steun van de campagne Het Groot Verzet en vele middenveldorganisaties. Door middel van afbeeldingen maken de organisatoren duidelijk hoe extreemrechts te werk gaat, en op wie de intimidatie en het geweld vandaag openlijk gericht is.

Emmanuel Stein van Een Andere Joodse Stem nam het woord. Hij benadrukte het belang van solidariteit tussen de verschillende doelwitten van extreemrechts:  “Als Joden zijn we solidair met alle slachtoffers van racisme. Samen maken we een vuist tegen extreemrechts”.

De intimidatietactieken die we zien toegepast worden door Schild & Vrienden zijn bekend. Ze worden gebruikt door extreemrechtse groeperingen in andere landen, en ook al in het verleden. Zo hoorden we in de toespraak van Ellen De Soete van de 8-Meicoalitie: “Het oproepen tot haat, mensen gaan viseren en tegen elkaar opzetten: zonder we het goed beseffen glijden we af naar de jaren ‘30 en iedereen weet wat daarna is gebeurd.”

Fred Libert sprak namens de campagne Het Groot Verzet: “Laten we ons verzetten tegen deze ideologie die mensen in hokjes duwt, die beschimpt, bespot, vernedert en opstookt. Ik heb genoeg van dat ‘wij’ – ‘zij’ -verhaal.”

Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria, was ook op de actie: “Door paniek te zaaien en vals nieuws te verspreiden wil de tegenbeweging LGBTI+ mensen in een slecht daglicht stellen en belemmeren dat iedereen zichzelf kan zijn. Ze verspreiden dezelfde negativiteit en haat tegenover mensen van kleur, vrouwen en LGBTI+ personen. Daarom is het voor ons ook zo belangrijk dat we solidair zijn en met verschillende organisaties samen deze campagne voeren. Alleen samen staan we sterk tegen deze groeiende beweging van haat en geweld. Alleen samen kunnen we een samenleving bekomen waarin iedereen zich goed en veilig voelt.”

 

Reactie van de organisatoren op het uitstel van het proces

Op de eerste zitting van de strafzaak tegen Dries van Langenhove en zes andere beklaagden werd vandaag uitstel gegeven. Dit is het gevolg van een procedure die de benoeming van de rechter voorlegt aan de voorzitter van de rechtbank.

Ondanks het feit dat Van Langenhove via valse informatie de indruk wekt dat het de burgerlijke partijen zijn die door procedurebetwistingen de zaak proberen te rekken, is ondertussen duidelijk dat het Van Langenhove zelf is die er alles aan doet om geen uitspraak ten gronde te bekomen. Tot nog toe werd er door zijn raadsman nog geen enkel inhoudelijk argument geformuleerd in de zaak.

De dag zal komen dat de beschuldigden zich moeten verantwoorden voor hun daden. De middenveldorganisaties blijven deze zaak opvolgen. De laatste weken kwam een golf aan solidariteit op gang. Onze petitie werd al meer dan 3000 keer getekend en onze video kreeg meer 100.000 views op Instagram en Twitter. Het is duidelijk dat er een groot draagvlak is dat blijft groeien tegen het neofacisme van Schild en Vrienden.

ellen
Stein
fred