Bloemenhulde Congolese slachtoffers Wereldtentoonstelling 1894

Op 30 juni 2023, dag van de Congolese onafhankelijkheid, organiseert Hand in Hand tegen racisme vzw een vreedzame herdenking voor de Congolese slachtoffers van de Wereldtentoonstelling van 1894 voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (de plek waar het Congolese dorp zich bevond). We doen dit ter opvolging van de open brief uit het najaar 2022, zie hier, die door meer dan 1000 mensen werd ondertekend. Er is immers nog steeds geen beslissing van de stedelijke overheid voor een herdenkingsmonument op die plaats.
We protesteren tevens tegen het falen van de federale Congocommissie die oplossingen voorstelde voor deze en andere koloniale misdaden.

We roepen op om een bloem neer te leggen ter herdenking. Spoken word-poëet Muabana zal een kort gedicht voordragen en Judith Elseviers (dekolonisatie-experte) en Lieven Miguel Kandolo (covoorzitter Hand in Hand) nemen het woord om wat toelichting te geven. We spreken af om 17u, je kan een bloem neerleggen tot 18u.

Muabana, een artistieke ziel en storyteller in hart en nieren, schept universums door beeld en beeldspraak. Ze gelooft dat kunst de fysieke manifestatie is van het onzichtbare en goddelijke in ons,en de manier waarop kunstenaars God aan de wereld tonen. Als spoken word-poëet schrijft Muabana gedichten geïnspireerd door haar geloof en persoonlijke levenservaringen. Ze treedt op op verschillende podia in België en laat haar publiek graag nadenken over soms moeilijke onderwerpen, maar wil vooral haar boodschap van waarheid, kracht en onvoorwaardelijke liefde delen.