Diepte en dossiers
Ben je al zeer actief of heb je al veel gelezen? Wil je over bepaalde onderwerpen specifiek leren of verder aan de slag? Wil je vooral graag langer tijd aan iets besteden? Kijk hieronder dan.
Leestip: Bekijk eerst de korte inhoud (o.a. of het om eigen materiaal gaat of materiaal van partners). Je vindt de downloadbutton in de afbeeldingen.
DOSSIER SINTERKLAAS EN ZIJN STEREOPIET
(= stereotype Zwarte Piet)
VOOR WIE? Voor iedereen die wil actie voeren rond stereotypes bij Sinterklaas.
Hieronder kan je de downloadbare pdf van het dossier vinden. Ontwikkeld door Hand in Hand tegen racisme in 2021, updated 2022.
HIERIN VIND JE?
- geschiedenis van de traditie en de geschiedenis van het stereotype errond;
- kort overzicht van het activisme en effect van de discussie op mensen die doelwit zijn van racisme;
- waarom mensen in de stereotypering van Zwarte Piet een voortzetting van de stereotypering van zwarte mensen zien;
- weerstanden en hoe het gesprek voeren, voorbeelden van recente Sinterklaasvieringen, acties en ook enkele nieuwe denkpistes.
___________________________
OOK BELGIË DEKOLONISEREN
Actualiteit, onderliggende oorzaken en educatieve vragen in een tool
Voor wie? Voor iedereen.
Verder kan je de link van een webinar vinden met educatief materiaal downloaden met extra vragen, referenties,... Gehost en materiaal ontwikkeld door Hand in Hand tegen racisme in 2021.
Sprekers: Grâce Ndjako, Meron Knikman, Lindah Nyirenda, Olivia Rutazibwa, Primrose Ntumba & Nyanchama Okemwa (HiH moderator).
NODIG: Webinar link: Youtube, campagne Baanbrekers, NL, 25/06/2020: https://www.youtube.com/watch?v=SlI5vIfKR-I
HIERIN VIND JE? Dit rijke webinar 'Ook België dekoloniseren' was het eerste openbare panelgesprek dat gepland was in het kader van de campagne Baanbrekers over dekoloniseringsprocessen en concrete linken met België. Eén maand voor de video reageerde de wereld geschokt op de gruwelijke moord op George Floyd door de politie. Wat betekent het structurele achter deze gebeurtenissen voor de brede antiracistische beweging? Het panel besprak niet enkel de actualiteit maar ook de onderliggende oorzaken uitgebreid. Gebruik de tool verder om de fragmenten te gebruiken die voor jou bruikbaar zijn.
___________________________
EXTERNE BRONNEN
DEKOLONISEREN INTERNATIONALE SOLIDARITEIT
VOOR WIE? Voor iedereen die binnen internationale solidariteit werkt (voor lokale groepen, ngo's, organisaties,... die voornamelijk denken vanuit witte kaders)
Hier kan je de online link van deze inspiratiegids en ook de downloadbare pdf vinden. Ontwikkeld door 11 11 11 en de NGO-federatie in 2021 i.s.m. experten en activisten, waaronder Hand in Hand tegen racisme vzw.
HIERIN VIND JE?
- info en acties vanuit verschillende invalshoeken rond dekoloniseren van de sector die zich probeert te ontdoen van haar koloniaal handelen uit het verleden;
- suggesties rond taalgebruik, beleid en ondersteundende organisaties.
WAT ZEGGEN ZIJ ZELF? Het besef dat het tijd is voor verandering groeit. Ngo’s van de toekomst gaan voor systeemverandering en bestrijden scheve machtsverhoudingen. Ook de neokoloniale Noord-Zuidverhouding waar ze zelf deel van uitmaken. Dekoloniseren is de enige optie.
___________________________
DEKOLONISEREN VAN ERVARINGEN MET RACISME: RACISME ONTRAFELD
VOOR WIE? Voor iedereen die nood heeft aan ervaringen rond racisme en onderzoek naar de impact.
Verder kan je de online link van dit collective sensemaking onderzoek en de downloadbare pdf vinden. Ontwikkeld door Sankaa in 2022. Ook met medewerking van Hand in Hand tegen racisme vzw.
Verdere projecten bij Sankaa die hierop volgen zoals het project Safe Harbours kan je volgen via de site van hun organisatie. Het onderzoek zelf kan je op hun website of hier downloaden.
HIERIN VIND JE? Een luisteronderzoek over de ervaring van, impact van en reactie op het racisme die mensen met Afrikaanse roots ervaren. Interviews met 410 mensen van de eerste en tweede generatie door 35 getrainde vrijwilligers. De kern van het onderzoek: Wat is racisme in het dagelijkse leven? De waarde van het onderzoek ligt in de inzichten in en zichtbaar maken van de ervaring maar ook in de collective sensemaking als methodiek (participatief) en de zorg voor de geïnterviewden. Deelnemers gaven zelf mee betekenis aan hun verhaal. Dit verkleint de bias van de onderzoekers. Bevat ervaringen met racisme op het werk, universiteit, in openbare ruimte, familie,….
WAT ZEGGEN ZIJ ZELF? "Een uitnodiging om bij het lezen van dit rapport, linken te leggen naar uw eigen specifieke ervaringen en zo een eigen indruk te vormen van de systemische karakteristieken van onderdrukking die in dit rapport worden geschetst alsook van de dynamieken die de onderdrukking in stand houden. Ik ben ervan overtuigd
dat het feit dat dit rapport bij u terecht is gekomen, betekent dat u ons publiek bent."
___________________________