Rondleidingen + inhuldiging gedenksteen // Littekens van Borgerhout: koloniaal erfgoed

Rondleidingen + inhuldiging gedenksteen // Littekens van Borgerhout: koloniaal erfgoed

-

'Littekens van Borgerhout' draait om bewustmaking en dialoog rond lokaal, gevoelig erfgoed.

Vorig jaar organiseerde het district gespreksavonden en rondleidingen rond lokale verwijzingen naar het koloniaal verleden in het straatbeeld. Het gaat om een gedenksteen uit 1949 op de oostgevel van het districtshuis die Borgerhoutse kolonialen herdenkt, en over bepaalde straat- en pleinnamen. De historische informatie vind je op www.borgerhoutbewaart.be.

Tijdens de publieksmomenten werd ook inspraak verzameld; hoe kijken we vandaag naar deze gecontesteerde verwijzingen in het straatbeeld?

Op zondag 21 mei stelt het district een concreet resultaat van dit traject voor, namelijk een nieuwe gedenksteen tegen de westgevel van het Borgerhoutse districtshuis. Deze vormt een monumentale reactie op de bestaande gedenksteen en herdenkt slachtoffers van ons koloniaal verleden.

Gratis programma:

13u // START RONDLEIDINGEN
Lippens, Vinçotte, De Bruyne, Van Goethem, Kruger, Botha… Wie zijn de mensen naar wie deze straat- en pleinnamen vernoemd zijn?

• Rondleiding door Expeditie De Stad: TE VOET langs Moorkensplein, Vinçotteplein en Krugerplein. Start om 13u op Moorkensplein.

• Rondleiding door Judith Elseviers: MET DE FIETS langs Moorkensplein, Vinçotteplein, Krugerplein, Luitenant Lippenslaan en begraafplaats Silsburg. Start om 12u30 op Moorkensplein. Eigen fiets nodig.

Plaatsen zijn beperkt, dus zeker inschrijven via: cultuurantenne.borgerhout@antwerpen.be (vermeld uw volledige naam, postcode, telefoonnummer, aantal personen en deelname aan wandel- of fietstocht)

14u30 // INHULDIGING GEDENKSTEEN DISTRICTSHUIS
- Toelichting traject Littekens van Borgerhout door districtsschepenen
- Gedicht ‘Histoire Noire’ door Muabana
- Receptie in districtshuis

Alle info op www.borgerhoutbewaart.be of www.borgerhout.be