QUEEN NIKKOLAH: 'WORKSHOP FOR GROWN-UPS'

QUEEN NIKKOLAH: 'WORKSHOP FOR GROWN-UPS'

-

Viernulvier
Sint-Pietersnieuwstraat 23
Foyer
9000 Gent
België

Kom soep drinken en Queen Nikkolah ontmoeten!

Naar jaarlijkse traditie is Queen Nikkolah - aka performer Laura Nsengiyumva - in december op verschillende locaties in Brussel en Gent te zien. Ze deelt lekkers uit aan kinderen, neemt de tijd om met hen op de foto te gaan en maakt er vooral een leuk feest van. Een leuke ontmoeting voor de allerkleinsten, terwijl het voor de volwassenen een moment is om stil te staan bij westerse koloniale denkpatronen, die tot op vandaag heel wat tradities in stand houden.

Queen Nikkolah doet ons op een andere manier naar cultureel erfgoed kijken. Zij ziet cultureel erfgoed niet als een statisch begrip, maar als iets dat constant in beweging is. Queen Nikkolah is een positief beeld om het geërfde koloniale vooroordeel te deconstrueren dat in de traditie van Zwarte Piet is ingebakken. Zo wordt ook het gebrek aan gendervertegenwoordiging, dat inherent is aan de traditie van Sinterklaas, bevraagd en gecompenseerd.

Queen Nikkolah biedt ons een blik op een andere toekomst, waarin iedereen gelijke kansen heeft. Bijzonder: sinds december 2020 is Queen Nikkolah opgenomen als immaterieel erfgoed.

In deze workshop for grown-ups gaat Laura Nsengiyumva (Queen Nikkolah) in gesprek met al wie actief is in het educatieve, beleidsmatige, sociale en culturele veld. Ze licht haar onderzoek toe over de mythe van Sinterklaas en verklapt het ontstaan van de legende van Queen Nikkolah. 

Hari Prasad Sacré (onderzoeker binnen de groep Cultuur en Educatie van UGent) gaat in gesprek met Laura Nsengiyumva. Daarna kan je je ervaringen delen en vragen stellen.

Ben je bezig met educatie, beleid, sociale en culturele projecten? Kom soep drinken en Queen Nikkolah ontmoeten!