LAURA NSENGIYUMVA: Queen Nikkolah

LAURA NSENGIYUMVA: Queen Nikkolah

-

Viernulvier
Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent
België

Een moment om stil te staan bij westerse koloniale denkpatronen

Klein en groot kent Sinterklaas als een oude witte man, met witte baard, en een zwarte helper. Wat als Sinterklaas een zwarte vrouw is? Meet Queen Nikkolah aka performer Laura Nsengiyumva, die dolt met de grenzen van ras en gender.

In december zal Queen Nikkolah opnieuw in Gent te zien zijn. Ze deelt lekkers uit aan kinderen, neemt de tijd om met hen op de foto te gaan en maakt er vooral een leuk feest van. Een leuke ontmoeting voor de allerkleinsten, terwijl het voor de volwassenen een moment is om stil te staan bij westerse koloniale denkpatronen, die tot op vandaag heel wat tradities in stand houden.

Queen Nikkolah doet ons op een andere manier naar cultureel erfgoed kijken. Zij ziet cultureel erfgoed niet als een statisch begrip, maar als iets dat constant in beweging is. Queen Nikkolah is een positief beeld om het geërfde koloniale vooroordeel te deconstrueren dat in de traditie van Zwarte Piet is ingebakken. Zo wordt ook het gebrek aan gendervertegenwoordiging, dat inherent is aan de traditie van Sinterklaas, bevraagd en gecompenseerd.

Queen Nikkolah biedt ons een blik op een andere toekomst, waarin iedereen gelijke kansen heeft.

Bijzonder: sinds december 2020 is Queen Nikkolah opgenomen als immaterieel erfgoed. Klik hier om meer te lezen daarover.