Internationale Dag tegen racisme: op straat op 24 maart

Internationale Dag tegen racisme: op straat op 24 maart

-

Platform2103 (met steun van HiH en anderen)
Volg de Facebookpagina's voor de concrete locaties
1000 Overal
België

PLATFORM 21/03 ROEPT OP: STA OP TEGEN RACISME

Hand in Hand roept elk jaar mee op als partner van Platform2103 om op straat te komen voor de uitbanning van racisme. Ook dit jaar op 24 maart zijn we van de partij.

Wil je die dag meehelpen of meedoen? Volg op facebook de events of vul ons vrijwilligersformulier in op deze link

Racisme en discriminaties verdelen onze samenleving in A - en B burgers. En wat ons verdeelt, maakt ons zwakker. Racisme en discriminatie ondergraven immers de empathie en de solidariteit die het ons mogelijk maken om samen op te komen tegen onderdrukking en voor rechtvaardigheid. Wij vechten tegen discriminatie net omdat we vinden dat rechten voor allen en gelijke behandeling de norm zouden moeten zijn. Hoe meer kwaliteitsvolle jobs, woningen, scholen en wijken er zijn voor iedereen, hoe minder kans discriminatie krijgt.


En dat kunnen we enkel bereiken als we daar met velen, en samen, voor opkomen. Vanuit deze sociale en inclusieve visie op anti-racisme, willen we burgers, middenveld, vakbonden en andere bewegingen (feministische beweging, klimaatbeweging, LGBTQIA+ beweging, de beweging voor internationale solidariteit, de dekoloniseringsbeweging) verbinden om onze gezamenlijke strijd te winnen.


Wij willen echte verandering afdwingen. Samen willen we racisme en discriminatie aanpakken op de werkvloer, in scholen en wijken. We willen een overheid die racisme en discriminaties actief opspoort, en bindende, proactieve maatregelen neemt tegen discriminerende werkgevers, immo-kantoren of overheidsinstellingen. Het is de rol van de overheid om gelijke rechten te garanderen en ook actief af te dwingen, met de nodige sancties. En ook om het geleden onrecht uit het verleden in woord en daad te herstellen.

Daarom komen we op zondag 24 maart 2024 samen in actie. Maak deel uit van de verandering. Sluit je aan bij een lokale groep van PF21/03 in een stad in jouw buurt.

Platform 21/03 is een coalitie van middenveldorganisaties en activisten die zich sinds 2017 verenigen en rond 21 maart acties tegen racisme organiseren in heel het land. Aanvankelijk verenigden we ons nationaal rond zes concrete eisen. Intussen zijn we gegroeid tot een brede beweging met verschillende lokale groepen die acties organiseren tegen structureel racisme in al zijn vormen.