Hand in Hand tegen racisme - Studiedag 27 november 2024 - Brussel
VOLZET
Hand in Hand nodigt je van harte uit voor onze studiedag over microagressies op de werkvloer die plaatsvindt op 27 november 2024 in Brussel. Tijdens deze inspirerende en informatieve dag gaan we dieper in op het thema microagressies op de werkvloer, de impact ervan op werknemers, en hoe we samen kunnen werken aan een inclusievere werkcultuur.
Programmaoverzicht:
Namiddagprogramma & Inspiratiemarkt (12u30 - 14u)
Workshop1: Microagressies Sessie - (Hand in Hand)
Tijdens deze workshops gaan we dieper in op het herkennen van micro-agressies op de werkvloer en bespreken we hoe organisaties hiermee om kunnen gaan. Aan de hand van voorbeelden en interactieve oefeningen leren deelnemers wat micro-agressies zijn, hoe ze de werkomgeving beïnvloeden en welke stappen je kunt ondernemen om een inclusieve werkcultuur te bevorderen. Deze sessie biedt een kader voor medewerkers, managers en andere werknemers om hun positie duidelijk te hebben en zicht te hebben op engagement dat nodig is in de organisatie om stappen te zetten.
Workshop2: Psychologische Impact van Microagressies - Birsen Taspinar
Birsen Taspinar is een Belgische psychologe en schrijfster. Ze is gespecialiseerd in thema's zoals interculturaliteit, identiteit, discriminatie en het bevorderen van inclusie en diversiteit. Taspinar werkt vaak rond onderwerpen die te maken hebben met migratieachtergronden, cultuurverschillen en de uitdagingen van meertaligheid en biculturaliteit.
Ze heeft boeken geschreven en geeft lezingen en workshops over hoe mensen met verschillende culturele achtergronden met elkaar kunnen samenleven en samenwerken. Daarnaast zet ze zich in voor mentale gezondheid, specifiek gericht op de moeilijkheden die migranten en mensen met diverse achtergronden kunnen ervaren. Tijdens deze workshop staat ze stil bij de psychologisch impact van micro-agressies op werknemers en hoe hier preventief en in nazorg mee aan de slag te gaan.
Workshop3: Aanbevelingen in Actie: Samenwerkingsverbanden tegen Microagressies - (Hand in Hand & UNIA)
In deze workshop brainstormen deelnemers over concrete beleidsmaatregelen om micro-agressies op te nemen in diverse beleidsdomeinen en wetgeving, en hoe samenwerking tussen overheden (federaal, Vlaams, lokaal), organisaties, juridische actoren en andere belanghebbenden bevorderd kan worden. Ze denken na over manieren waarop de overheid kan bijdragen aan het versterken van ondersteuning voor organisaties en individuen die met micro-agressies te maken hebben, en hoe preventie, bewustwording en opleiding op alle niveaus kunnen worden geïmplementeerd.
Het finale doel is om de ontwikkeling van haalbare beleidsvoorstellen te bevorderen die op lokaal, regionaal en nationaal niveau bijdragen aan de bestrijding van micro-agressies en het bevorderen van inclusiviteit en respectvolle interacties.
Workshop4: Omstaanderstraining - Thomas Peeters (Orbit vzw)
Racisme op de werkvloer is soms heel subtiel, onbewust en onbedoeld aanwezig, maar daarom niet minder impactvol. In deze workshop leren we microagressies herkennen en in hun context te zien. We gaan aan de slag met concrete voorbeelden. We zoeken samen naar manieren om microagressies bespreekbaar te maken en zo stappen te zetten naar een veiligere werkvloer voor iedereen.
Voor wie is deze studiedag bedoeld?
Deze studiedag is ideaal voor alle type werknemers, HR-professionals, teamleiders, beleidsmakers en iedereen die betrokken is bij het bevorderen van een positieve werkcultuur binnen bedrijven, (lokale) overheden en organisaties. Uiteraard zijn geïnteresseerde vrijwilligers of sympathisanten ook welkom.
Waarom deelnemen?
Door deel te nemen aan deze studiedag, krijgt u niet alleen waardevolle inzichten en praktische tools, maar ook de kans om uw organisatie te versterken op het gebied van inclusie en diversiteit. Samen kunnen we werken aan een omgeving waarin iedereen zich gerespecteerd en gewaardeerd voelt.
Praktische informatie:
Wil je een actieve rol spelen in het creëren van een inclusievere werkplek of op de studiedag als organisatie, bedrijf of vrijwilliger schrijf je dan hier in.
Nood aan meer info contacteer don@anti-racisme.be