Dalilla Hermans en Zaïre Krieger: De kracht van het woord

Dalilla Hermans en Zaïre Krieger: De kracht van het woord

-

Viernulvier
Sint-Pietersnieuwstraat 23
Domzaal
9000 Gent
België

Dalilla Hermans is geboren in Rwanda en geadopteerd. Ze groeide op in de Kempen, woonde jarenlang in Antwerpen en landde onlangs in Brugge. Dalilla heeft er haar missie van gemaakt om racisme en discriminatie bespreekbaar te maken en aan te pakken. Daarbij gaat ze altijd op zoek naar dialoog en dat wat ons verbindt. Dat doet ze met haar pen, als columniste voor De Standaard en auteur van de autobiografie ‘Brief aan Cooper en de wereld’, het kinderboek ‘Brown Girl Magic’ en het in 2020 gepubliceerde ‘Het laatste wat ik nog over racisme wil zeggen’. Een zekere rusteloosheid en nieuwsgierigheid zijn Dalilla niet vreemd en dus verkent ze ook andere platformen. Ze zette met succes de stap naar het theater en begon met Jozefien Daelemans de podcast ‘Keihard’ – naar hun gedeelde stopwoordje.

 

Zaïre Krieger strijdt in Nederland met woorden en middels kunst voor een betere en inclusievere wereld. Zaïre is afgestudeerd in Internationaal Recht en werkzaam als journalist bij onder andere de Nederlandse media Dipsaus, Oneworld en Vice. Ze heeft als spoken word artiest voorgedragen in het Van Gogh Museum, tijdens TEDxAmsterdamWomen en ze is winnares van de Spoken Award 2019. Vorig jaar verscheen haar vertaling van de poëzie van Amanda Gorman, wier gedicht The Hill We Climb wereldberoemd werd toen Gorman het mocht voordragen tijdens de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden. Krieger werd met de vertaalopdracht – die al een veelbesproken voorgeschiedenis had omdat er aanvankelijk een witte vertaler gekozen was – ook meteen wereldberoemd in Nederland. ‘Moest ik dit wel doen aangezien bepaalde mensen me hierom extra scherp in het oog zouden gaan houden? Kon ik het mentaal wel aan om voortaan constant bevraagd te worden op mijn kunde?’ vroeg ze zich luidop af in De Morgen. Op de babbelsofa geeft ze antwoorden.

 

Gastheer van deze sofababbel is Raf Njotea. Remy Ndow zorgt voor live illustratie.

Raf Njotea is scenarist, columnist voor De Standaard en presentator. Hij schreef onder andere mee aan de Vlaamse tv-series Dertigers, Panna en Familie, en maakte samen met Lander Kennis de podcast Ouder voor de Vlaamse Radio 1, over het mysterieuze migratieverleden van zijn vader. Via opiniestukken en lezingen mengt Raf zich in het maatschappelijke debat rond thema’s als diversiteit, identiteit en taal.

Remy Ndow noemt zichzelf simpelweg ‘a guy that does creative shit’. Die creative shit kan allerlei vormen aannemen: animatie, film, grafisch ontwerp, illustratie, muziek en kunst – maar inhoud staat voor Remy voorop. Remy is altijd op zoek naar de beste manier om een verhaal te vertellen in beeld. Van een actrice laten acteren met animatie of oude videobeelden tot leven brengen of het gevoel van een bruine jongen illustreren… het kan allemaal en Remy heeft het ook al allemaal gedaan!